سوسو زدن يا چشمک ستارهها چيزي است که در همان نگاه اول به آسمان به چشم ميآيد. هرچند که نور بعضي از ستارهها که آنها را با عنوان ستارههاي متغير ميشناسيم در طول زمان تغيير ميکند، اما بديهي است که سوسو زدن و تغيير نور سريع ستارهها در آسمان اتفاقي نيست که مربوط به ماهيت ستاره باشد.
به گزارش آسمان نما، چشمک زدن ستارهها بر اثر گذر نورشان از جو زمين اتفاق ميافتد. نور ستاره پس از گذر از لايههاي مختلف جو شکسته ميشود و بر اثر آن به سرعت کم و زياد ميشود. دماي متفاوت لايههاي مختلف جو و نور نقطهاي ستارهاي عوامل اصلي ايجاد اين پديدهاند.
تغيير نور ستارههاي متغير اما در بازههاي زماني بسيار طولانيتري رخ ميدهد. تغيير نور اين ستارهها در بازههاي زماني چند ساعته تا چند ساله اتفاق ميافتد. ستارههاي متغير از سوژههاي رصدي جذاب براي منجمان آماتورند و گاهي بررسي دقيقشان از تغييرات فيزيکي پيچيدهاي که در اين ستارهها اتفاق ميافتد خبر ميدهند.
اما در سيارات خبري از پديدهي سوسو زدن نيست. يکي از راههاي تشخيص سيارات از ستارهها نيز چشمک نزدن آنهاست. اما چرا سيارات چشمک نميزنند؟
ستارهها آنقدر دورند که حتي از چشمي تلسکوپ تنها به صورت نقطهاي نوراني ديده ميشوند. نور نقطهاي ستارهها باعث ميشود مسير حرکت آنها تا حد زيادي تحت تاثير آشفتگيهاي جوي قرار بگيرد. چرا که نور نقطهاي به آساني شکسته ميشود.
در مقابل اما سيارات فاصلهي بسيار کمتري از زمين دارند و نه فقط به شکل يک نقطهي نوراني، که در واقع همچون قرصي کوچک در آسمان ديده ميشوند (البته براي ديدن قرص سيارات بايد از تلسکوپ استفاده کنيد). اما همين اندازهي ظاهري بزرگتر باعث ميشود تا پديدهي شکست نور در جو رخ ندهد و تاثيرات جو بر نور سيارات ناچيز باشد.
درباره این سایت