خُرما يا رطب گياهي تکلپهاي و گرمسيري جزو تيره نخلها است که ميوهاش خوراکي و داراي هستهاي سخت و پوست نازک و طعم شيرين که به شکل خوشهاي بزرگ از شاخه آويزان ميگردد و برگهاي آن بزرگ است. ارتفاع نخل به 10 تا 20 متر يا بيشتر ميرسد.
رطب مرحله قبل از رسيدگي کامل خرماست که رطوبت بيشتر و قند کمتري نسبت به خرماي کاملاً رسيده دارد.
ميوه خرما جزو ميوههاي سته ميباشد يعني تمام قسمت باريکاري آن گوشتي و حاوي مواد غذايي است. خرما از دورانِ باستان در رژيم غذايي انسان وجود داشتهاست و يکي از قديميترين ميوههاي کشت شده توسط انسان بودهاست. البته در کنار خواص خرما در اينجا به مضرات خرما هم اشاره خواهيم کرد.
سرانه مصرف خرما در ايران و جهان چگونه است؟
سرانه مصرف خرما در ايران 7 کيلوگرم است که ميانگيني از مصرف سرانه 25 کيلوگرمي استانهاي جنوبي و 1 کيلوگرمي ساير استانها ميباشد. سرانه مصرف خرماي ايران 4 کيلوگرم است. اين در حالي است که سرانه مصرف خرما در عربستان 13 کيلوگرم و در مصر 16 کيلوگرم است.
خواص ضد پيري
ويتامين C موجود در خرما، به مقاومت پوست در برابر اکسيداسيون کمک ميکند و بنابراين اثرات پيري را کاهش ميدهد. به علاوه براي استحکام استخوانها و تقويت ايمني بدن و… مفيد است. پس اگر ميخواهيد جان بمانيد و به دور از مصرف داروهاي شيميايي باشيد از اين خواص خرما که مانع از پيري ميشود استفاده کنيد.
درمان اسهال
خرماي رسيده حاوي پتاسيم است؛ پتاسيم به شکلي بسيار موثر ميتواند اسهال را کنترل کند. همچنين خرما، به آساني هضم ميشود که همين مسئله به کنترلِ طبيعت غير قابل پيشبيني اسهال مزمن کمک ميکند. بنابراين يکي از مهمترين خواص خرما براي افرادي که دچار اسهال شدهاند کنترل آن است. البته خوردن خرما در اين شرايط بدون تجويز پزشک توصيه نميشود.
مضرات خرما
خرما قند زيادي در مقايسه با ساير موارد در ارزش غذايي خود دارد؛ بنابراين کساني که از قند خون بالا و ديابت رنج ميبرند ميبايست با توصيه پزشکي اقدام به خوردن آن کنند. همچنين در زمان مصرف بايد مداوم قند خون را چک کنند تا از افزايش ناگهاني قند خون در امان باشند. هرچند فيبر موجود در خرما به عنوان يک عامل کاهش دهنده شدت جذب قند عمل ميکند اما بايد جانب احتياط را داشت.
نبايد در مصرف خرما زياده روي کرد، چرا که مصرف بسيار بالاي آن موجب آسيب به کبد و طحال، افزايش فشارخون، جوش دهان و پوسيدگي دندانها ميشود.
درباره این سایت